Derfor valgte Norges yngste «godsfrøken» Ford Ranger

20.02.2018

Det er ingen dans på roser å drive et av Norges mest eksklusive stallanlegg. Det fikk Norges kanskje yngste godsfrue, Linn Therese Olafsen (25) raskt erfare da hun overtok driften av Semb hovedgård.

- Folk sier de er sjalu på luksuslivet her, men jeg tror ikke helt de forstår hva som ligger bak. Det er naturligvis luksus å ha stor stall, isolert ridehall, galoppbane og å ri hester som jobb. Det mange glemmer er at du får så mye træler på henda at du ikke klarer å åpne dem etter å ha møkka 16 bokser og ridd 8 hester om dagen. I tillegg er du konstant sulten fordi du ikke har penger til å spise nok i forhold til arbeidsmengden, sier hestegale Linn Therese Olafsen til merford.no.

Skulle selges for 170 millioner kroner

Det var i mai i fjor eventyret startet. Millionæren og Schibsted-arvingen Einar Nagell-Erichsen hadde planlagt å selge 1760 mål store Semb Hovedgård ved det idylliske Borrevannet i Horten for 170 millioner kroner. Isteden ble praktanlegget med 50 hestebokser, avlsstasjon, isolert ridehall, walker til åtte hester, 1600 m2 treningshall og 3 km treningsbane, utleid til 25-åringen fra Hokksund.

- Ford Ranger er den klart beste "hestebilen" jeg har hatt

Med seg på laget har hun heldigvis også arbeidshesten Ford Ranger. Den er det stort behov for på det enorme anlegget. Akkurat nå huser hovedgården 10 hester som gründeren rir og tar vare på etter alle kunstens regler.

- Dette er den klart beste «hestebilen» jeg har hatt, og jeg har prøvd mange. Du har bra fremkommelighet selv med to tunge hester i hengeren. Skal du på overnattingsstevner så kan du i tillegg legge 4 – 5 høyballer på planet på Rangeren. Hester skal nemlig helst spise fôr de er vant til for å unngå kolikk. Dessuten ser den jo både tøff og sprek ut uten at den er for jålete. Den kler det gode livet på landet, sier den smilende godsfrøkenen om bilvalget sitt.

Linn kjører en Ford Ranger Wildtrack med trekk på alle fire, 200 HK som kan trekke 3,5 tonn og har en vadedybde på hele 80 cm.

Vil dyrke frem topphester

Med sitt eget selskap, VL Sporthorses drømmer Linn om å gjøre den luksuriøse og tradisjonsrike herregården til et kompetansesenter for hestesporten. Her vil de dyrke frem topphester med gode prestasjoner, bra mental helse og god holdbarhet.

Linn er selv ingen hvemsomhelst i hestemiljøet. I tillegg til å være en habil sprangrytter selv har hun en bachelorgrad i avl på sportshest og en mastergrad i etologi (etologi er studiet av dyrenes atferd) fra Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet (NMBU). Hun har også levert en masteroppgave om trening av sportshester og jobbet med prosjektet «Trening og rehabilitering av sportshest» i samarbeid med NMBU og Sveriges Landbruksuniversitet.

Lange dager og lite penger

- Dagene er veldig lange. Stort sett begynner vi klokken syv om morgenen og er ferdig rundt klokka elleve om kvelden. Så det er både lange og arbeidskrevende dager med lite penger. Jeg rir cirka 8 hester om dagen med en prisvariasjon fra 5000 til 1,2 millioner kroner. Det setter virkelig ting i perspektiv. Bare tenk på hvilke verdier og summer folk investerer i hestene sine! Jeg føler meg veldig heldig som blir betrodd dette ansvaret, medgir hun.

Slapper av i Ford Ranger mellom slagene

Blir det mye bilkjøring?

- Ja, på et så stort stallanlegg blir det mye kjøring, både med og uten hest. Da er det deilig å kunne kjøre en bil som Rangeren. Selv om den har masse av krefter og kommer seg frem overalt, byr den på herlig personbilkomfort. Med så mye jobb er det deilig å koble av litt bak rattet på favorittarbeidshesten min, forteller den sjarmerende godsfrøkna.

Hun drømte også om å bruke bilens lasteplan for en natt under åpen himmel i forbindelse med sommerens Vinjerock midt i hjertet av Jotunheimen.

- Jeg hadde prøvd med madrasser og puter i forkant for å se at det gikk. Det ble bare superkomfortabelt. Dessverre regnet det så mye i år at det ikke lot seg gjennomføre, men neste sommer skal vi få det til, sier Linn.

Hestene blir behandlet som firbeinte godseiere

På Semb Hovedgårds eksklusive stallanlegg har hestene det virkelig som firbeinte godseiere. I de vakre omgivelsene tilbys det både oppstalling, mottak av hester for salg og trening. Ifølge godsfrøkna er det akkurat nå også plass til flere hester som ønsker seg et førsteklasses opplegg, med både halv- og helpensjon.

Hva skjer fremover?

- Akkurat nå har vi utviklet et nytt konsept, «Racehorse Makeover». Vi tar imot galopphester som er ferdig på banen, lar dem lande og omskolerer dem til ridehester. Dette er noe det er et marked for, og det er virkelig viktig at disse hestene får muligheten til å få en ny karriere etter løpstiden på galoppbanen. Da er det viktig at de er hos oss som profesjonelle i overgangen for å sikre dem en best mulig fremtid, avslutter den uredde gründeren.

Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer